Evenementen

Hier zijn we trots op

MudMakers

Jarenlang organiseerden wij dit spetterende modderfestijn, in samenwerking met o.a. Team4Talent. De laatste editie van Mudmakers vond plaats in 2022.

Het organiseren van dit succesvolle, jaarlijks ouder-/kind evenement in en rondom de Dobbeplas en boerderij De Bieslandhoeve, werd de afgelopen jaren steeds intensiever. Voor een vrijwilligersorganisatie bleek dat niet langer verantwoord. Daarom zijn we gestopt op het hoogtepunt. Dat is jammer, maar tegelijk zijn we ook trots op MudMakers en kijken we er met veel plezier op terug. Net als alle andere, trouwe ‘modderfanaten’.

Als opvolger van ons eerdere maatschappelijke evenement ‘Week van de Beweging’, ging MudMakers van start met 400 deelnemers, groeide door naar 800 en uiteindelijk zelfs naar 1.500 modderfans. Daarmee nam ook de druk op de organisatie en de voorbereiding toe. Er kwamen meer regels, meer verantwoordelijkheden en ook meer veiligheidsregels en – risico’s bij kijken. Ook de benodigde m/v mankracht voor opbouw, begeleiding en afbouw werd steeds forser. Uiteindelijk werkten ruim 120 mensen jaarlijks mee aan elk nieuw Modderparcours.

In samenwerking met Team4Talent, heel veel vrijwilligers en tientallen ondersteunende bedrijven uit de regio hebben we als Lions Club Nootdorp-Pijnacker 10 x een supermooi maatschappelijk evenement – zonder winstoogmerk – kunnen neerzetten. Daar zijn we, samen met iedereen die eraan meewerkte, supertrots op! We zijn natuurlijk ook enorm dankbaar voor de jaarlijkse ondersteuning van alle MudMakerpartners: de vrijwilligers, de bouwploeg, de sponsoren en natuurlijk: de deelnemers!

Lions Night

De Lions Night wordt georganiseerd in samenwerking met een lokale horecagelegenheid. Tijdens deze gezellige, exclusieve avond serveren de Lions een smakelijke maaltijd en goed gevulde glazen. Couverts kunnen via Lions leden van te voren worden besteld. Drankjes en loten voor de jaarlijks loterij, worden op de avond zelf door de Lions aan hun gasten verkocht. De opbrengst van de Lions Night zorgt ervoor dat we substantieel kunnen bijdragen aan goede doelen. Zoals bijvoorbeeld de volledige renovatie van een uitgebreide verpleegafdeling bij een ziekenhuis in Putumayo in Ecuador. Overigens met dank aan o.a. Stichting Wilde Ganzen en natuurlijk een grote groep sponsoren.

 

Trash Hunting

Een evenement dat zijn oorsprong vindt het project Save the Earth: een samenwerking van Lions Nederland met de Plastic Soup Foundation, om kinderen bewuster om te laten gaan met (plastic) afval. Dat is belangrijk, want wereldwijd wordt ruim 33% van al het plastic als zwerfafval weggegooid. Uit berekeningen van de United Nations blijkt dat, als we dit niet stoppen, er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen zal zitten.

Trash Hunters accepteren dit niet langer en helpen mee aan een oplossing door op jacht te gaan naar wat er op straat en in het bos ligt, in beeld te brengen waar het ligt én het meteen ook op te ruimen. Daarom heeft de Lions Club Nootdorp-Pijnacker op zaterdag 16 september 2023 (World Cleanup Day) een zwerfafval ophaalactie georganiseerd rond Natuurgebied De Balij, het Metrostation Nootdorp en bij de Hofweg en omstreken, om zwerfafval en met name plastic, te verwijderen.

Het Trash Hunting team van de Lions Club Nootdorp-Pijnacker organiseert dit soort cleanups om een mentaliteitsverandering te bewerkstelligen: je kan zélf de milieuproblemen aanpakken. Zodat we ons als samenleving wat bewuster worden van onze leefomgeving en deze schoner achterlaten dan we deze hebben aangetroffen. Wij geloven namelijk dat een schonere wereld een fijnere wereld is. Het geeft ons in ieder geval veel voldoening om dit zwerfaval op te ruimen. Met veel dank aan de Gemeente Pijnacker-Nootdorp, die daarvoor de aanhanger van ‘Schoon’ beschikbaar heeft gesteld.

 

 

 

 

 

 

Ons eerste ‘Hunt’ vond plaats in april 2022. We zijn klein begonnen en willen het aantal deelnemers vanaf 2023 fors laten groeien. We hebben onze volgend Hunt is gepland op zaterdag 16 september a.s. Aanmelden kan via onze contactpagina.

Kids & Kornuiten

Een vrolijke speelgoedbeurs, bestemd voor gezinnen met basisschoolkinderen en een kleine portemonnee. We organiseren deze beurs samen met de Lions Club Dames van Oostland. Uit de hele regio verzamelen we nieuw en gebruikt speelgoed, spellen, boeken en kinderwinterkleding, die een tweede leven verdienen. Op het beursplein koop je ‘Kornuiten’. Met deze munten kunnen ouders voor een zacht prijsje producten kopen voor hun kinderen. Dankzij de samenwerking met o.a. het Taalhuis en Vluchtelingenwerk kunnen we ervoor zorgen dat gezinnen met minimuminkomens een aantal Kornuiten gratis krijgt. In december 2022 hebben we met de opbrengst van de beurs 60 Oekraïense kinderen een onvergetelijk Sinterklaasfeest en een nieuwjaarscadeau ter waarde van 20,00 Euro kunnen aanbieden. Kids & Kornuiten wordt vanaf 2023 georganiseerd door de Lions Club Dames van Oostland.

Koffiepunten Tellen

Sinds jaar en dag sparen veel mensen Douwe Egbertspunten, afgeknipt van pakken koffie, theedoosjes etc. Waardepunten die vaak in de keukenla belanden. Sinds een aantal jaren biedt Douwe Egberts de mogelijkheid die punten in te ruilen voor gratis pakken koffie, voor de Voedselbank.

In de maand december 2023 gingen voor de elfde keer ongeveer 150 Lions Clubs en vrijwilligers van de Voedselbank op’ jacht’ naar Douwe Egberts waardepunten en naar oud en buitenlands geld. Ook de Lions Club Nootdorp-Pijnacker was weer van de partij. De Lions plaatsten ook deze winter duidelijk herkenbare inzamelzuilen in onze gemeente, in drie vestigingen van Albert Heijn (m.u.v. Delfgauw), de Jumbo, Sabine Plusmarkt, Dirk van den Broek en het (afhaal)restaurant Verhage in Delfgauw.

Als Lions Club Nootdorp-Pijnacker hebben we een mooi resultaat geboekt. Mede dankzij de hulp van onze dorpsgenoten hebben de Lions in onze gemeente bijna 330.000 waardepunten ingezameld! Samen met Lions Club Delft en Voedselbank Delft kwamen we uit op 871.496 punten; dat is goed voor bijna 1.100 pakken koffie voor de Voedselbank. Leuk ook om te vermelden is dat verschillende buitenschoolse opvangcentra in de gemeente actief hebben geholpen met inzamelen. Verder zijn er ook heel wat kilo’s oud en buitenlands muntgeld en stapels papiergeld ingeleverd. Dit geld is ingewisseld, de opbrengst ging naar ‘FightforSight’, waarmee een flink aantal gratis oogoperaties in derdewereldlanden kon worden uitgevoerd.

Peace Poster Contest

Opgroeien in een wereld van vrijheid, waarin je jezelf mag zijn en uiteindelijk worden wie je echt bent. Groot en gelukkig worden zonder discriminatie vanwege kleur, ras, herkomst, geloof of opvoeding. En dat alles natuurlijk: in vrede. Dat is wat u en wij onze kinderen van harte gunnen. Daarom organiseren Lions Clubs jaarlijks een vredesposter-wedstrijd voor kinderen van 11 tot en met 13 jaar, in de hele wereld. Dit is een van onze initiatieven om een sfeer van respect en begrip onder volkeren te brengen, op mondiale schaal. Het is tegelijk ook de missie van de Verenigde Naties.

Wereldwijde aandacht

Kinderen zijn graag creatief bezig en hebben vaak ontwapenende ideeën en mooie dromen over hoe zij de wereld een stukje beter kunnen maken. Daarom doen honderdduizenden jonge deelnemers jaarlijks mee aan de posterwedstrijd, om uiting te geven aan hun gevoelens en hun dromen over wereldvrede. Zij maken prachtige kunstwerken, waarachter ontroerende verhalen en unieke jonge mensen schuilgaan. De vredeposterwedstrijd krijgt ieder jaar daarom wereldwijd veel aandacht van de media.

Lokale inzet

Als Lions Club Nootdorp-Pijnacker tekenen we natuurlijk graag en van harte voor wereldvrede. De meest recente posterwedstrijd vond plaats in 2021, kort voor Corona. De 200 deelnemers lieten zich inspireren door het thema ‘we are all connected’ en maakten prachtige posters, die in een officieel tentoonstelling in de Openbare Bibliotheek van Pijnacker voor ouders, publiek en media werden geëxposeerd. De deelnemende scholen waren deze ronde De Meander uit Delfgauw, Basisschool Omnia (voorheen de Winde) in Nootdorp en de Beatrixschool in Pijnacker. 

 

Hole-in-one voor Hospice Koningshove

Het Lions Golftoernooi op 30 juni 2023 leverde een mooie bijdrage op van ruim 3.500 Euro voor Hospice Koningshove te Pijnacker. Een maatschappelijk project, dat door de Lions wordt omarmd en gesteund. Het snel volgeboekte evenement vierde dit jaar zijn derde verjaardag, deze keer bij Golfbaan Bentwoud: een openbare ‘pay & play’-golfbaan in het natuurgebied Bentwoud, in de Zuid-Hollandse gemeente Alphen aan den Rijn. Een select gezelschap van 45 meer en minder ervaren spelers genoot van de fraaie baan, prachtig weer, een reuzegezellige borrel en natuurlijk van een smakelijke maaltijd. Na de prijsuitreiking aan de winnaar en de speech van de President werd onder luid applaus de opbrengst bekend gemaakt. Organisator John van der Spek reikte een gesigneerde cheque met een opbrengst van 3.566,10 Euro uit aan een blije en zeer tevreden Lions Interim President Ron van Riet.

Lions SterrenGala

Het Lions SterrenGala is een jaarlijkse fundraiser waarbij ruim 100 gasten genieten van een exclusief driegangendiner, in restaurant Tout le Monde in Pijnacker. Onze gasten bestellen couverts, kopen tijdens de avond drankjes en loten en bieden mee op gesponsorde prijzen. De opbrengst van het SterrenGala wordt bestemd aan een goed doel. In 2023 was dat Hospice Koningshove, in 2024 is dat Stichting Schoolmaatjes ONS. Dit jaar wordt het SterrenGala gehouden op vrijdag 1 november 2024. Deze zomer benaderen we onze relaties en bieden we hun de mogelijkheid alvast couverts te reserveren.

Wat doet Stichting Schoolmaatjes

Stichting Schoolmaatjes ONS is een vrijwilligersorganisatie die als doel heeft het toekomstperspectief van kinderen uit nieuwkomersgezinnen te verbeteren en zo bij te dragen aan kansengelijkheid. ‘Schoolmaatjes’ vormen de brug tussen Ouders van Nieuwkomerskinderen en School (ONS). ‘Jong Perspectief’ is initiatiefnemer voor dit project in de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Voor wie en waarom

Schoolmaatjes ONS ondersteunt gezinnen met een vluchtelingenachtergrond met schoolgaande kinderen, waarvan de ouders onbekend zijn met het Nederlands onderwijssysteem, het Nederlands nog onvoldoende spreken en vanuit hun eigen cultuur andere verwachtingen hebben van het onderwijs, waardoor samenwerking met school moeilijk is. In onze gemeente zetten de Schoolmaatjes zich in voor ca 90 personen (ouders en kinderen).

Wat bereiken Schoolmaatjes

Dankzij de schoolmaatjes komen ouders en school gemakkelijker met elkaar in contact. Ouders krijgen een beeld van hoe ze in samenwerking met school kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de kinderen. Ze begrijpen beter wat de kinderen nodig hebben voor hun schoolontwikkeling en zoeken sneller contact bij vragen of zorgen. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van de kinderen.

Een school: “de communicatie is gemakkelijker geworden dankzij de inzet van het schoolmaatje. Deze biedt het gezin ondersteuning, waardoor ook de ouders ‘taliger’ worden, dankzij het contact met een Nederlandssprekend schoolmaatje.”

Een ouder: “in ons geboorteland is het onderwijs heel anders georganiseerd. Daar krijg je geen brieven mee van school. Dankzij het Schoolmaatje zien wij nu wat er allemaal geregeld is vanuit school, weten we waar we op moeten reageren en snappen we hoe het onderwijssysteem werkt.”

Een Schoolmaatje: “vader wil graag de verantwoordelijkheid dragen en initiatief nemen. Maar hij moest eerst leren wat de bedoeling was. Gelukkig begrijpt hij steeds beter hoe het werkt en lukt het hem steeds beter om samen te werken met de school.”

GEEF MET UW BRIL EEN ANDER ZICHT OP EEN BETER LEVEN

De LionsClub Nootdorp-Pijnacker zamelt herbruikbare brillen in voor volwassenen en kinderen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika, die dit zelf niet kunnen betalen. Deze actie is sinds 2023 al geadopteerd door verschillende Lions Clubs in Nederland. Het afgelopen jaar heeft dat geleid tot een ‘brillencollectie’ van 7.000 stuks.  De Lions Club Nootdorp-Pijnacker haakt in op de campagne en hoopt de opbrengst dit jaar nog verder te verhogen. Bij de bibliotheken van Pijnacker en Nootdorp (Cultura &Zo) en Optieker Keijzershof staan vanaf april speciale inzameldozen klaar (zie foto).

De ingezamelde brillen worden naar een verzamelpunt in Antwerpen gebracht. Zodra de voorraad 18 volle pallets bereikt, gaat alles per vrachtwagen naar Le Havre in Frankrijk. Daar sorteert een Franse Lionsorganisatie. Zij verzenden brillen op aanvraag naar Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Hoe kunt u meedoen? Lever uw onbeschadigde gebruikte bril(len) in bij een van de verzamelpunten in Pijnacker of Nootdorp en help u uw medemens aan nieuw leesplezier en zicht op een beter leven. Doet u ook mee? De bibliotheek Pijnacker is gevestigd aan de Julianalaan 47, Optieker aan het Hoefbladplein 1, Cultura & Zo (w.o. een bibliotheek) aan de Dorpsstraat 7 in Nootdorp.

Tour for Life: in de wielen voor het Daniel den Hoed fonds

In augustus 2023 reed een groep wielervrienden en -vriendinnen uit Nootdorp de Tour for Life. De uitdaging was om in 8 dagen van Italië naar Nederland te fietsen, een rit van 1.300 kilometer met 19.000 hoogtemeters! Het doel was zoveel mogelijk sponsorgeld op te halen voor het Daniel den Hoed Fonds. Het geld was bestemd voor onderzoek naar kankerbehandeling op maat, waarmee op den duur vele levens gered kunnen worden. Elke stap dichter bij de genezing van kanker is ontzettend belangrijk. De fietsers betaalden zelf de kosten voor de inschrijving, de reis naar Italië en het verblijf tijdens de rit. Als Lions Club hebben we graag een donatie gedaan om van dit project een succes te maken.

Een boekje open over rouwverwerking

We kregen een schrijnend mailtje naar aanleiding van het plotseling overlijden van een 15-jarig meisje uit Pijnacker-Nootdorp. Haar moeder schreef een blog om het leed dat het gezin trof, met de buitenwereld te delen. Dit bleef niet onopgemerkt en zij kreeg het verzoek om mee te schrijven aan een boek met de titel ‘Met zonder jou’. Een boek dat moeders en vaders  helpt bij hun rouwverwer-king en dat ook een maatschappelijk belang heeft. Want het is goed dat er meer en open gepraat wordt over rouw in het algemeen en over het verlies van een kind. Geen kind is ooit voorbij, ook al leeft het hier niet meer verder. Een van de moeders schrijft over haar dochter, die overleden is aan complicaties na een poging tot suïcide. Zij wil graag de vooroordelen rond suïcide wegnemen en het taboe rondom suïcide onder de aandacht brengen, iets wat maatschappelijk gezien de aandacht verdient. Als Lions Club hebben we graag een donatie overgemaakt om het project mogelijk te helpen maken.

Tuintafelsets voor ouderen in Weidevogelhof en Hof van Nootdorp

In de wijk ‘Keijzershof’ in Pijnacker bevindt zich het zorgcentrum ‘De Weidevogelhof’. De verzorging heeft daar verschillende buitenruimtes gecreëerd om de ouderen bij goed weer samen van de buitenlucht te laten genieten.  Het beschikbare buitenmeubilair was oud, instabiel en daarmee onveilig. Wij hebben vier tuinsets gedoneerd, voor iedere etage van woonzorgtoren ‘de Kwartel’, één. We gunnen alle bewoners een fijne buitenruimte te om de komende jaren van te genieten.  

‘Hof van Nootdorp’ is een gebouw van de stichting ‘Gemiva’. Zij ondersteunen in Zuid-Holland mensen die door een handicap, chronische ziekte of een andere beperking, zorg of ondersteuning nodig hebben. In Hof van Nootdorp wonen 15 bewoners die elk een eigen appartement hebben, ieder met een eigen zorgvraag.  Op de eerste verdieping is er aan beide kanten een mooie terrasvlonder. De Lions zorgden voor stevig, degelijk rolstoelvriendelijk meubilair, gemaakt van steigerhout.

Waterdichte broeken voor evenementen-verkeersregelaars in Pijnacker-Nootdorp

Een groep vrijwillige verkeersregelaars binnen de gemeente Pijnacker-Nootdorp zet zich in bij evenementen, door het verkeer in veilige banen te leiden. Ze doen dat al jaren bij bijvoorbeeld koningsdag, dodenherdenking, avondvierdaagse, jeugdland, runbikerun, de intocht van sinterklaas en nog vele andere evenementen. Van de gemeente Pijnacker-Nootdorp hebben zij verkeers-regenbestendige regelaarsjassen in bruikleen. Die zijn regenbestendig en in de winter warm door de inritsbare winterkleding. Omdat deze vrijwilligers zonder vergoeding werken en zelf geen middelen hebben om professionele kleding aan te schaffen, namen wij de kosten voor reflecterende regenbroeken voor onze rekening. Dit zijn reflecterende, gele broeken om bij slecht weer droge benen te houden. Zo houden we ‘onze’ verkeersregelaars hoog en droog.